Завод за заштиту споменика Ниш

zspomenika  
Установа

 

НИШКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР

 

Скраћени назив НСО
Адреса Милојка Лешјанина 16
Телефон +381 18 246620
Факс +381 18 246620
Контакт особа/функција Татјана Величковић Минчић,директор
Контакт е-маил nisimfork@open.telekom.rs
Интернет сајт www.simfonijski.com
Број запослених 49
Историјат Нишки симфонијски оркестар основан је 1953 године,једна од најзначајних институција у Србији и једини симфонијски оркестар у земљи изван Београда
Ресурси Нишки симфонијски оркестар поседује зграду са пратећим просторијама од 776 м2. Године 1990 извршена је адаптација концертне дворане и пратећих просторија
Програми и активности Нишки симфонијски оркестар се бави извођењем класичне музике,који својом делатношћу покрива област камерне,вокално-инструменталне и оперско-балетне литературе.

На репертоару оркестра налазе се дела од барока до музике двадесетог века.

Нишки симфоничари успешно изводе дела домаћих и страних аутора на премијерним концертима, концертима за омладину,променадним концертима и свечаним академијама као и на гостовањима у земљи и иностранству.

У својој богатој концертној делатности наступао је у Београду,Новом Саду,Подгорици,Скопљу,Моста-ру,Дубровнику…Такође гостовао је у Румунији,Бугарској,Италији,Аустрији,Грчкој,наступајући на значајним фестивалима:Дубровачке летње игре,Мокрањчеви дани у Неготину,фестивал Олимпус у Грчкој,Фестивал Свет музике у Фивицану/Италија.

Нишки симфонијски оркестар је оснивач и организатор Нишких музичких свечаности,значајног фести-вала који се одржава сваке године у октобру и новембру.За свој рад Нишки симфонијски оркестар је добитник значајних награда и признања од којих издвајамо:награду Ослобођења града Ниша,Златну значку Југословенских хорских свечаности и Златну плакету културно-просветне заједнице Србије.

Нишки симфонијски оркестар сарађивао је са значајним уметницима из земље и иностранства као што су диригенти Јуриј Темирканов,Ванчо Чавдарски,Емин Хачатуријан,Јанис Адамидис,Дејан Савић, Милена Ињац,Ле Фи-Фи…..као и са солистима Григориј Соколов,Стефан Миленковић,Јован Кoлунџија,Љубиша Јовановић и други.

Нишки симфонијски оркестар 2013 године обележиће 60 година постојања и успешног рада.

 

img1
IMG2