Студентски културни центар

Studentski kulturni centar jedna je od vodećih institucija u Nišu, koja svojim radom profilišhe kulturni prostor grada. Kroz svoje programe, okuplja veliki broj mladih ljudi, studenata i šire populacije svih generacija koja u njegovim programima prepoznaje prostor za dobru i kvalitetnu zabavu. Kroz spektar različitih dešavanja, tokom godina, SKC ostvaruje svoj primarni cilj, prezentaciju novih kulturnih događaja, negovanje alternativnog pristupa kulturi i afirmaciju autentičnih stvaralačkih potencijala. Jedan od posebno važnih aspekata jesu napori da se kroz umetnički rad očuvaju i stare kulturne tekovine i time napravi veza između kulturne prošlosti i kulturne budućnosti.

Kroz svoje program SKC pruža mladim ljudima šansu za angažovanje, razvoj ličnih interesovanja i afirmaciju u željenim oblastima klasične i moderne umetnosti, obrazovanja i nauke. Prateći potrebe mladih a i kroz umrežavanje sa drugim institucijama i nevladinim sektorom, SKC radi na stručnoj i logističkoj podršci studenata, studentskih ogranizacija i omladinskih udruženja. SKC sarađujući sa brojnim organizacijama i pojedincima u zemlji i van nje radi na razmeni kulturnih programa a oglašavajući se preko svog sajta, majspejs-a i fejsbuka ostaje u stalnom kontaktu sa svojim krajnjim korisnicima spreman da reaguje na pritiske i potrebe stvarne kulturne scene.

Programi centra

AKUD-Akademsko kulturno umetničko društvo SKC-a, jedna je od dve programske celine kroz koje se prelama rad institucije. AKUD čini sedam ansambala različitih umetničkih orjentacija koje vode afirmisani umetnici i stručnjaci koji su i sami svoje prve poluprofesionalne angažmane započeli upravo ovde. Rad ansambala objedinjuju umetnički direktor i organizator programa AKUD-a koji se brinu o dugoročni aspektima rada i svim logističkim i finansijskim potrebama. Broj ansambala AKUD-a povećavao se tokom godina prateći nove potrebe i interesovanja studenata. Najstariji među njima je Ansambl narodnih igara i pesama “ORO”, sa svojih pola veka trajanja a najmlađi Dečiji hor “Vilenjaci” koji radi tek dve godine. Tu su i Akademski mešoviti hor SKC-a, Ženski hor, Akademsko pozorište, Akademski kamerni orkestar i Veliki narodni orkestar koji zajedno, svojim autentičnim stvaralaštvom i interpretacijama, instituciju Studentskog kulturnog centra čine prepoznatljivom.

Pored rada sa ansamblima, SKC objedinjuje čitav niz specijalizovanih akademskih programa i projekata iz oblasti književnosti, tribinskih i dokumentarnih programa, izdavačke delatnosti, programa vizuelnih umetnosti; organizaciju koncerata, performansa, tribina, izložbi, festivala i sajmova knjiga. Programi se održavaju u Klubu SKC-a na Pravnom fakultetu, sali SKC-a u Šumatovačkoj ulici a u letnjim mesecima i u Atrijumu Univerziteta. Sprovode se prema godišnjim i mesečnim planovima koje uređuje i vodi četvoro urednika programa u saradnji sa mnogobrojnih spoljnim saradnicima i gostima.

Studentski kulturni centar Niš otvoren je za nove ideje i projekte, partnersku i interkulturalnu saradnju. Sve što je potrebno je inicijativa za nove korake u kreiranju zajedničkog kulturnog prostora.