Позориште лутака

plutaka
Установа ПОЗОРИШТЕ ЛУТАКА НИШ
Скраћени назив ПЛН
Адреса БУЛЕВАР ДР ЗОРАНА ЂИНЂИЋА 7
Тел + 381 18 526 912

+381 18 253 962

Факс + 381 18 526 913
Контакт особа/функција ИВАНА САВИЋ, директор
Контакт е-маил pozlutaka@medianis.net

marketing_pozlutaka@medijanis.net

Интернет сајт www.nispuppets.org.rs
Број запослених 41
Историјат Позориште лутака Ниш је једино нишко професионално луткарско позориште. Историја уметности луткарства у Нишу почиње 1951. године, када су чланови Марионетског позоришта извели прву представу. Након седам година аматерског рада, Народни одбор Општине Ниш, 23. јуна 1958. године донео је одлуку о оснивању професионалног Дечијег позоришта са луткарском и живом сценом, са професионалним ансамблом и сталним репертоаром. Назив Дечје позориште 1962. године мења назив у Позориште лутака, у којем су се почеле примењивати различите луткарске технике: марионета, гињол, јавајка, сенке, црнa кутија…

 

Ресурси Од 14. октобра 1977. Године, Позориште има сопствену зграду од 2330 м2, са салом од 212 места и сценом са комплетном опремом и хидрауликом.
Програми и активности Допринос развоју луткарства у Нишу дали су осим уметника овог позоришта и позната имена из позоришне, књижевне и ликовне уметности. Извели смо 201 премијерну представу, учествовали на 250 фестивала у земљи и иностранству и освојили преко 150 награда. Наш репертоар данас чини преко двадесет представа различитих жанрова у готово свим техникама које познаје луткарска уметност. Ово позориште годишње има преко 200 извођења а представе види преко 30.000 гледалаца. Месечно приказујемо 25-30 представа; радним данима у преподневним и подневним сатима за организовану посету школа и вртића а четвртком у 18,00 сати и недељом у 11,30 за слободну посету деце и њихових пратилаца.

Наше представе су две године заредом добијале признања читалаца нишких Народних новинаКултурни догађај године, а добитници смо и највећег признања града Ниша, награде 11. јануар, која се додељује за изузетна достигнућа која чине допринос афирмацији града у привреди, друштвеним делатностима и другим областима.

Својом фестивалском активношћу доприносимо обнављању културне сарадње са земљама у окружењу и успостављању контаката са другим земљама, као и презентацији Града Ниша и културног стваралаштва нашег поднебља.

Укључени смо у рад асоцијација: UNIMA ( Union Internationale de la marionnette ) и ASSITEJ (International Association of Theatre for Children Young People).