Нишки културни центар

nkc
Установа Установа Нишки културни центар
Скраћени назив НКЦ
Адреса Станоја Бунушевца бб, 18 000 Ниш
Тел + 381 18 595 740
Факс + 381 18 595 741
Контакт особа/функција Бојана Симовић, директор
Контакт е-маил centar@nkc.org.rs
Интернет сајт http://www.nkc.org.rs
Број запослених 36
Историјат НКЦ је основан 9. априла 1999. године са задатком да креира културну свакодневицу града и организује манифестације великог обима и значаја. Једина је установа тог типа у граду, јер се по комплексности и разноврсности програма које организује разликује од свих осталих.
Ресурси НКЦ користи три простора: управну зграду на Палилули (канцеларијски део за рад уредништва и стручних служби Установе, Мала сала и Клуб за програме мањег обима, а у припреми је и Велика сала за обимније програме), Галерију, Булевар Зорана Ђинђића 37 (изложбени са књижарским делом у припреми), као и галеријски простор у центру града, улица Наде Томић 13 (тренутно Легат Бранке Ђорђевић, а тенденције су да се овај простор користи и за друге врсте програма).
Програми и активности Нишки културни центар је установа културе која на годишњем нивоу организује близу 300 концепцијски различитих програма, фокусирајући се на најразличитије актуелности из књижевног, музичког, филмског и видео, ликовног, позоришног, образовног и научнопопуларног, односно општедруштвеног живота града, региона, земље и света. Има развијену издавачку продукцију, а реализује и бројне програме из области културног аматеризма. Када је реч о Основним и Посебним програмима, циљ је да Нишки културни центар овдашњој јавности представи неке од најрепрезентативнијих домаћих делатника у области културе, као и да доведе у Ниш светски познате и признате уметнике и научнике. Програмске активности редакција Основних и Посебних програма организују се на различитим местима у граду (факултети, школе, градске општине, градски платои и тргови, сале других градских установа културе), а не само у просторијама Установе. Активни смо и у области издаваштва, јер сматрамо да је задатак Нишког културног центра да, уз подршку Града, постане истински репрезентативна градска издавачка кућа. Акценат ће и ове године бити на оним издањима, по којима је Нишки културни центар препознатљив не само у домаћим, него и у регионалним оквирима. Двама репрезентативним часописима као што су Градина и Унус Мундус, придружио се и трећи–филмски часопис Филаж. Наставићемо и да пружамо подршку младим и талентованим писцима од којих се у наредним годинама и деценијама очекују значајни литерарни домети, као што ћемо сагледати и ветеране писане речи који су у прошлости својим делима и наградама које су освајали вишеструко задушили нашу локалну средину. Сваке године, огромну енергију улажемо и у организовање јавних градских манифестација, а то су: 1.Фестивал глумачких остварења играног филма ”Филмски сусрети Ниш”; 2.Интернационалне хорске свечаности; 3.Ликовна колонија ”Сићево”; 4.Књижевна колонија ”Сићево”;5.Нишке интернационалне музичке свечаности ”Нимус”; 6.”Мајска песма” – фестивал дечије музике; 7.”Нисомниа”музички фестивал; 8.Интернационални Nišville џез фестивал; 9. Новогодишњи концерт.