Народна библиотека “Стеван Сремац”

P

Установа НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „СТЕВАН СРЕМАЦ“ НИШ
Скраћени назив
Адреса Боривоја Гојковића 9, Ниш
Тел + 381 18 511-403, 511-405, 511-410
Факс + 381 18 250-188
Контакт особа/функција Соња Шуковић, директор
Контакт е-маил sonja.sukovic@yahoo.com

narodna.biblioteka.nis@gmail.com

Интернет сајт http://www.nbss.rs
Број запослених 67
Историјат Народна библиотека „Стеван Сремац“ је једна од најстаријих установа културе у граду Нишу и прва јавна библиотека у Јужној Србији. Група професора је у оквиру Гимназије 1879. године, основала библиотеку и читаоницу, које су служиле и грађанима, те се ова година сматра годином оснивања нишке Народне библиотеке. Две значајне личности су поставиле темељ Библиотеке су Владика Јероним и књижевник Стеван Сремац. Након вишегодишњег мењања локација, Народна библиотека је 1959. године пронашла своје место у згради некадашње општинске управе, у улици Боривоја Гојковића бр. 9.
Ресурси Зграда Народне библиотеке има површину 1725м2. Има 46 просторија и две читаонице. Одељење дечје књиге је дислоцирано од главне зграде библиотеке. Налази се на Синђелићевом тргу бр. 3 и његова површина је 260м2. Има четири просторије и читаоницу са 50 седишта. Постоје 3 (три) огранка Народне библиотеке. Огранак Медијана површине 30м2, Огранак Црвена Звезда површине 24м2 и Огранак Ледена Стена површине 30м2. Народна библиотека има 67 запослених следеће структуре: 40 високе стручне спреме, 10 више стручне спреме, 12 средње стручне спреме и 5 са осмогодишњим образовањем. Библиотека располаже фондом од око 500.000 библиотечких јединица (књиге, часописи, некњижна грађа).
Програми и активности Библиотека је информативни и едукативни центар заједнице, који пружа тражену информацију свим грађанима и спроводи сталну едукацију запослених. Она набавља актуелну и тражену публикацију, обрађује је по библиотечким правилима, смешта у фонд по УДК класификацији где је доступна свима. Запослени раде на сталном уносу библиотечких јединица у базу НИБИС-а и очекује се да сва грађа буде унета до краја 2012. године. Библиотека, преко Одељења за матичне послове, остварује Законом поверене матичне функције целовито и перманентно за 86 библиотечких јединица у мрежи библиотека Нишавског округа. Бави се издаваштвом, израђују се библиографије, штампамо позивнице, плакате и флајере. Организујемо промоције књига, разна предавања, семинаре, стручне скупове (Међународни стручни скуп „Библиотека без граница“ – размена искустава библиотекара Србије и Бугарске), пројекције филмова. Одржавају се Радионице цртаног филма, Радионице стрипа, Радионице Климави зубићи, Радионице Грчка у библиотеци, Египат у библиотеци, Кина у библиотеци. Дечја недеља се сваке године традиционално одржава у првој недељи октобра. Библиотека организује програме (Ноћ музеја, Светски дан поезије, Светски дан књиге за децу – Андерсенов дан)… Библиотека бесплатно учлањује ђаке прваке. Библиотека мисли и на старију популацију и има акцију одношење књига Геронтолошком центру, као и бесплатан упис за кориснике преко 65 година. Библиотека издаје часопис за библиотекарство, информатику и културу БИБЛИОЗОНА. Развијеном и сталном активношћу у организацији културних програма за децу и одрасле, Библиотека обезбеђује значајну улогу у културном животу Ниша и околине. У оквиру Библиотеке ради Амерички кутак и Француски институт. Библиотека сарађује са свим градским општинама, НКЦ, СКЦ, Копненом војском Србије, нишким Универзитетом, основним школама, средњим школама и осталим културним институцијама.