Деветстопетнаеста, трагедија једног народа

Роман је дубоко узбудљив низ прича, очевица народне и државне трагедије, писца који је трагедију са својим народом и својом државом, и жртвама у крви, до краја поделио. У години када се чинило да Србија нестаје са историјске и географске мапе, Браниславу Нушићу погинуо је син Страхиња-Бан, као војник војске Краљевине Србије. Писац овај роман посвећује прерано настрадалом детету.

Исписујући колективну и личну трагедију, Нушић роман започиње у јесен 1915. и завршава догађајима у зиму исте године, непосредно пре него су народ и држава, изнурени ратовањем и страдањима, кренули у повлачење преко албанских и црногорских планинских врлети. Пишући „Поговор“ роману, у марту 1920, писац каже: „Мада је ова књига доста опсежна, ја нисам ни помишљао њоме обухватити целокупну трагедију деветсопетнаесте године. Бележио сам, опажао и саосећао сам у појавама које су се збивале око мене или допрле до мене, јер, учесник и сам у великој невољи, нисам ни могао даље догледати. Моја књига завршава у Пећи, јер се ту завршава и трагедија народа. Одатле даље настају трагедије појединаца, од којих свака за се заслужује по једну оволику књигу.“

Праизведба комада Деветстопетнаеста, трагедија једног народа, изведена је 28.јуна 2013. године у Крушевцу, на затварању манифестације „Видовдан 2013“, а у оквиру централне прославе државног обележавања Видовдана. Представа је одиграна на отвореној сцени амфитеатра спомен-комплекса „Слободиште“ пред више од 4.000 гледалаца и уз присуство највиших представника Владе Републике Србије, Српске православне цркве и градова Крушевца и Ниша.

Драматизација: Спасоје Ж. Миловановић
Сценски покрет: Игор Дамњановић
Фотографија и дизајн светла: Војкан Гостиљац
Лектор: Наташа Илић
Организатор: Јована Стојковић

Лица

КРУШЕВАЧКО ПОЗОРИШТЕ
Дејан Тончић
Марија Гашић Гајић
Бојан Вељовић
Небојша Вранић
Марија Видаковић
Биљана Јоцић Савић
Драган Маринковић
Предраг Миленковић
Никола Пантовић

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ НИШ
Александар Михаиловић
Сања Крстовић
Дејан Цицмиловић
Маја Вукојевић Цветковић
Александар Маринковић
Катарина Арсић
Марјан Тодоровић
Данило Петровић

Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *