Црквено певачка дружина Бранко

http://choirbranko.rs/index.php/rs/2011-03-16-15-38-29.html

Од оснивања до 1941.

Crkveni hor Branko 1Нишка Црквено Певачка Дружина “Бранко” основана је 1. Септембра 1887 г. као хор Саборне цркве у Нишу, само 12 година после ослобођења Ниша од турског ропства. Основни циљ дружине “Бранко”, од дана оснивања до данас, јесте да певањем редовно учествује на Богослужбеним сабрањима у Нишкој Саборној Цркви као и да гајe српску црквену и световну песму развијајући тиме љубав према цркви и отаџбини. Хор “Бранко” је од самог оснивања почео да израста у озбиљну институцију. Константне и редовне пробе, унапређење репертуара, изузетни наступи, организација предавања о музици, активно учествовање у јавном животу Ниша као и њихов добротворни рад обележили су овај преиод рада хора све до II Св. Рата. Постојала је стална тежња хора да се повећа број активности, прошири репертуар и увећа број чланова. И у најтежим тренутцима током трајања I и II Св. Рата, хор није престао са својом мисијом, већ је активно учествовао на Богослужењима. У овим ратним годинама, хор није одржавао јавне наступе нити је прихватао учешће на било каквим манифестацијама што је иначе чинио у временима мира.

Из периода од 1941. године, нај значајније активности Хора “Бранко” издвајамо:

* Учешће хора у великој прослави 80—годишњег јубилеја Битке на Чегру 19 Маја 1889. године.

* Концерт хора приликом отварања прве позриштне сале Нишког народног позоришта 1893. године.

* Учешће у организацији првог звучног моста у Србији преносом звука на даљину. Извођачи су били истовремено у Београду и Нишу, а концерт је двосмерно преношен заслугом поштанско-телеграфске задруге употребом нове технологије коју је на Чикашкој изложби непосредно пре представио гдин Никола Тесла.

* Освећење заставе хора “Бранко” на литургији у Нишкој саборној цркви 01.01.1900. године у присуству краља Србије Александра Обреновића.

* На Петровдан 1902. године, хор је певао у Сремским Карловцима на литургији коју је у присуству Његове Светости чувеног патриарха српског гдина Георгија Бранковића служио епископ бачки гдин Митрофан Шевић.

* Хор је 1905. године одржао веома успешан концерт у Софији у Буграрској.

* Хор је певао 1915. године на слави 16. пешадијског пука “Цар Никола” пред престолонаследником Србије Александром Карађорђевићем.

* Организације концерата чији је приход намењен пасивним крајевима у оквиру кога је одржано предавање славног владике Николаја Велимировића.

* Указом краља Александра од 01.05.1923. године НЦПД је одликована орденом Светог Саве IV степена.

* Поводом прославе 50 година рада НЦПД “Бранко” 1938. године престолонаследник Петар II Карађорђевић дарује хору заставу која се и данас налази у поседу дружине.